Τελετή λήξης στο ΚΚ Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Νιώθω χαρά και ευγνωμοσύνη που ήμουν μέρος της ομάδας έργου “CUP- Convict Upskilling Pathways” από την πρώτη στιγμή της παραλαβής του έργου από το Τορίνο τον Νοέμβρη του 2019 μέχρι και την λήξη του, τον Ιούλιο του 2022.
Η Επάνοδος Ν.Π.Ι.Δ. με την οποία συνεργάζομαι από το 2016, ως Εργασιακή Σύμβουλος, συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο “Convicts Upskilling Pathways (CUP)” που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, Άξονας «Στρατηγικές Συμπράξεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων».
Συντονιστής εταίρος του έργου που αποτελεί μια διεθνή σύμπραξη, είναι η Compagnia di San Paolo από την Ιταλία, ενώ συνολικά συμμετέχουν 7 εταίροι από Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο.
Λίγα λόγια για το έργο CUP
Σύντομα να αναφέρω ότι το έργο CUP στοχεύει στο σχεδιασμό και την κατάρτιση πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επανένταξη των κρατουμένων, γυναικών και ανδρών σε 6 ευρωπαϊκές φυλακές. Παράλληλα αναπτύσσει και παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων, καθώς και τη μεθοδολογία για την ευαισθητοποίηση δυνητικών εργοδοτών και της κοινής γνώμης ευρύτερα.
Στα παραδοτέα του έργου, στην ανάπτυξη των οποίων συνέβαλα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
- Ένας μεθοδολογικός οδηγός κατάρτισης για την ανάπτυξη βασικών, τεχνικών και κοινωνικών δεξιοτήτων κρατουμένων (soft, basic, technical skills),
- Εργαλεία ευαισθητοποίησης και συνηγορίας για την διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών που θα προετοιμάσουν το περιβάλλον για την υποδοχή των αποφυλακισμένων και τη διευκόλυνση της επανένταξής τους.
Η εφαρμογή των παραχθέντων από το έργο CUP
Στην Ελλάδα τα καινοτόμα εργαλεία εκπαίδευσης δοκιμάστηκαν πιλοτικά στα εργαστήρια τριών Καταστημάτων Κράτησης: Ανδρών στην Χαλκίδα, στο Ειδικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα και στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας.
Στο Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θήβας είχα την τύχη και την χαρά να συντονίσω τα εργαστήρια, τα οποία στο τεχνικό μέρος αφορούσαν σε Κοπτική-Ραπτική. Παράλληλα, οι 30 συμμετέχουσες παρακολούθησαν τμήμα βασικών μαθηματικών και επιχειρηματικών γνώσεων, όπως επίσης και εργαστήρι ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων (soft skills).
Η τελετή αποφοίτησης
Με πρωταγωνίστριες τις 30 φυλακισμένες Κυρίες, με μια όμορφη γιορτή, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρόγραμμα κατάρτισης που καινοτόμησε αναπτύσσοντας παράλληλα τεχνικές, βασικές και κοινωνικές δεξιότητες. Η γιορτή περιλάμβανε έκθεση με τα έργα που δημιούργησαν οι συμμετέχουσες φυλακισμένες κατά την περίοδο της εκπαίδευσής τους, καθώς και την τελετή απονομής των τίτλων τους.
Ανάλογες λαμπρές τελετές έγιναν και στα τρία καταστήματα κράτησης με εκλεκτούς προσκεκλημένους και εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στη συμμετοχή δύο Κυριών που θαυμάζω και των οποίων με εντυπωσίασε η συγκίνηση και το ενδιαφέρον τους. Πρόκειται για τη σχεδιάστρια μόδας Λουκία, την ηθοποιό, παρουσιάστρια και δημοσιογράφο Μαρία Μπακοδήμου.
Η γλυκύτατη Λουκία συνομίλησε μαζί τους, είδε τα έργα τους και τους έκανε δώρο βραχιόλια που φτιάχτηκαν στο ατελιέ της.
Μαζί με τους εκλεκτούς καλεσμένους που παρευρέθηκαν στις τελετές λήξης κι απονομής τίτλων, επίσης αναφορά κι ευχαριστίες αρμόζουν στην ομάδα εκπαιδευτών κι επιστημόνων. Οι άνθρωποι αυτοί παρά τις όποιες προκλήσεις κατάφεραν να συντονίσουν τα εργαστήρια διάρκειας 90 ωρών, να εκπαιδεύσουν, να ενδυναμώσουν και να εμπνεύσουν τις συμμετέχουσες, ώστε να καλλιεργήσουν πέρα από γνώσεις, ευθύνη κι όραμα στις/στους εν δυνάμει Αποφυλακισμένες/ους.