Διαθέσιμες Πιστοποιήσεις στη Διαχείριση Έργων
Οι πιστοποιήσεις στο χώρο του Project Management ποικίλουν. Η επιλογή της πιστοποίησης βασίζεται στα εξής ερωτήματα: ποιός ζητά την πιστοποίηση, από ποιον οργανισμό, για ποιό λόγο τη χρειάζεται ο ίδιος ο επαγγελματίας ή σε τί θα εξυπηρετήσει τον οργανισμό στον οποίο εργάζεται, π.χ. υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί (εκτός ΗΠΑ) που ζητούν από τους ανάδοχους να έχουν πιστοποιημένους PMPs.
Συνεπώς η απόφαση για το ποια πιστοποίηση θα διαλέξει κάποιος, επειδή ακριβώς πρόκειται για πιστοποίηση ατόμου και όχι επιχείρησης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Επιγραμματικά, αναφέρονται τα εξής:
Α. Πιστοποίηση διαχειριστή έργων (PMP) κατά PMI
Με πάνω από 500.000 πιστοποιημένους PMs ανά το κόσμο είναι η πιο διαδεδομένη πιστοποίηση αυτή τη στιγμή στην διεθνή αγορά.
Η πιστοποίηση κερδίζεται με εξετάσεις. Προκειμένου να κερδίσετε δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές πρέπει να:
- πληρούνται οι προϋποθέσεις προϋπηρεσίας, δηλαδή 4500 ώρες, ή περίπου 3 χρόνια ως Project Manager (για τους υποψηφίους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση), ή 7500 ώρες, περίπου 5 χρόνια (αν δεν έχετε πτυχίο),
- έχετε παρακολουθήσει 35 ώρες εκπαίδευσης επί θεμάτων διαχείρισης έργων,
- υποβάλλετε on-line αίτησή στο ΡΜΙ με την παρουσίαση των ανωτέρω προϋποθέσεων.
Η αίτηση αξιολογείται και σε 5 εργάσιμες ημέρες λαμβάνετε απάντηση με κωδικό αριθμό έγκρισης με τον οποίο απευθύνεστε στο prometric test center όπου κλείνετε ραντεβού για το τεστ στην ημερομηνία που σας εξυπηρετεί και υπάρχει ελεύθερος υπολογιστής.
To test αποτελείται από 200 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, τις οποίες πρέπει να απαντήσετε σε 4 ώρες, απαιτείται πάνω από 61% επιτυχία.
Το κόστος της εξέτασης PMP διαφέρει για τα μέλη και μη-μέλη. Η εγγραφή στο ΡΜΙ δεν είναι υποχρεωτική αλλά η διαφορά στα εξέταστρα είναι μεγαλύτερη από το κόστος της πρώτης εγγραφής στο PMI, επιπλέον, ένα σημαντικό όφελος της αρχικής συνδρομής είναι ότι σας αποστέλλουν ηλεκτρονικά και το PMBOK, άρα δεν χρειάζεται να το αγοράσετε.
Για να ανανεώσετε την πιστοποίηση χρειάζεσθε 60 PDUs ανά 3 χρόνια. Τα PDUs μπορείτε να τα συγκεντρώσετε από σεμινάρια, συνέδρια, αρθογραφία ή σχετικές παρουσιάσεις που προσφέρετε εσείς, εθελοντισμό και άλλες δραστηριότητες.
Το PMP είναι μια ευρέως διαδεδομένη πιστοποίηση στο κόσμο και ιδιαίτερα δυνατή στο χώρο της Πληροφορικής. Επιπλέον, το PMI λόγω “αμερικάνικου” σκληρού μάρκετινγκ παραμένει ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς στα δεδομένα του project management. To PMI προσφέρει και άλλους τύπους πιστοποιήσεων.
B. Πιστοποίηση διαχειριστή έργων κατά το IPMA
Το International Project Mangement Association (με έδρα την Τσεχία), είναι o παγκόσμιος σύνδεσμος και ο αρχαιότερος οργανισμός, των τοπικών εθνικών συνδέσμων της Διαχείρισης Έργου που υπάρχουν σε πάνω από 45 χώρες, κυρίως στη Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Από τα δυνατότερα εθνικά μέλη είναι αυτό της Αγγλίας (με 40.000 μέλη), της Αυστρίας (30.000 μέλη), της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ αυξάνονται ραγδαία τα μέλη των αντίστοιχων οργανισμών της Κίνας και της Αιγύπτου. Μόλις πρόσφατα προστέθηκε και το εθνικό μέλος της Αυστραλίας (30.000 μέλη).
Το εθνικό μέλος της Ελλάδας είναι το Ελληνικό Δίκτυο Διαχειριστών Έργων (ΕΔΔΕ), το παλαιότερο δίκτυο διαχειριστών έργων στην Ελλάδα.
Το σύστημα πιστοποίησης του IPMA λειτουργεί τελείως διαφορετικά από αυτό του PMI.
Ο υποψήφιος εξετάζεται όχι μόνο στην γνώση (δηλαδή σε σύγκριση με το PMI το κατά πόσο γνωρίζει καλά το PMBOK) αλλά και στο κατά πόσο μπορεί να εφαρμόσει αυτά που γνωρίζει, το οποίο αξιολογείται μέσω εξέτασης σε συγκεκριμένο σενάριο έργου όπου θα κληθεί να δώσει γραπτές απαντήσεις στις εξετάσεις.
Πέρα από το αρχικό πρότυπο του IPMA (το ICB – τα τεχνικά στοιχεία της μεθοδολογίας), o υποψήφιος εξετάζεται και σε θέματα συμπεριφοράς (behavioural) και σε θέματα επιχειρησιακού και εθνικού νομοθετικού πλαισίου (contextual). Τα δύο τελευταία στοιχεία (behavioural & contextual) αποτελούν την προσθήκη του εθνικού φορέα, δηλαδή κάθε χώρα έχει το δικό της πρότυπο με βάση το οποίο πιστοποιεί τους επαγγελματίες. Άρα η πιστοποίηση αυτή συνδυάζει και τις τεχνικές γνώσεις και στοιχεία ηγεσίας και στοιχεία ποιότητας που έχουν να κάνουν με τον φορέα που υλοποιεί τα έργα αλλά και με θέματα που έχουν να κάνουν με την τοπική αγορά στην οποία υλοποιούνται τα έργα.
Η πιστοποίηση κατά IPMA διαφέρει επίσης στο ότι πιστοποιεί τους επαγγελματίες σε 4 επίπεδα (A,B,C & D), ανάλογα με την πολυπλοκότητα και τον αριθμό των έργων που υλοποιούν (D-project team member, C-project manager, B-senior project manager, A-program manager). Η πιστοποίηση ανανεώνεται σε πέντε χρόνια με εξετάσεις και με συνέντευξη.
Το Ε.Δ.Δ.Ε. σε συνεργασία με το PMG-Cert προσφέρουν αποκλειστικά στην Ελλάδα τη διεθνή πιστοποίηση IPMA 4 επιπέδων. Η πιστοποίηση IPMA είναι η μοναδική που βασίζεται στην πιστοποίηση προσωπικών δεξιοτήτων και άρα είναι συμβατή με το ISO 21500: 2012 και άλλα συστήματα πιστοποίησης project managers που αφορούν διαδικασίες.
Η αντιστοιχία επιπέδου γνώσεων και εμπειρίας μεταξύ των πιστοποιήσεων PMP & IPMA, έχει το PMP αντίστοιχο μεταξύ του IPMA D και IPMA C Level.
Γ. Πιστοποίηση διαχειριστή έργων κατά Prince2, by AXELOS
PRojects IN Controlled Environments: Πρόκειται για μια Βρετανικής προελεύσεως μέθοδο διαχείρισης έργου (όχι πρότυπο), η οποία είναι καθαρά τεχνική. Δηλαδή, παρουσιάζει εργαλεία, διαδικασίες και τεχνικές στην Διαχείριση Έργου και δεν έχει κανένα στοιχείο που αφορά στην διαχείριση ανθρώπινου παράγοντα και επαγγελματικής ηθικής, στοιχεία που εμπεριέχονται συνήθως στα πρότυπα.
Η προετοιμασία και οι εξετάσεις προσφέρονται σε μορφή πακέτου σε 5 ημέρες:
- στο τέλος της 3ης ημέρας του σεμιναρίου δίδεται η εξέταση του Foundation Certificate: ο στόχος αυτού του επιπέδου είναι να πιστοποιήσει ότι ο υποψήφιος έχει την κατάλληλη γνώση και κατανόηση για να εργασθεί αποτελεσματικά σαν μέλος μιας ομάδας έργου σε περιβάλλον PRINCE2. Το επίπεδο πιστοποίησης Foundation είναι προαπαίτηση για το επόμενο επίπεδο πιστοποίησης, το Practitioner. Η εξέταση αποτελείται από 60 multiple-choice ερωτήσεις σε 60 λεπτά και Απαιτείται σωστή απάντηση σε τουλάχιστον 55% των ερωτήσεων.
- στο δεύτερο μισό της 5ης ημέρας δίδεται η εξέταση για το Practitioners Certificate: ο στόχος αυτού του επιπέδου είναι να πιστοποιήσει ότι ο υποψήφιος κατανοεί πως να εφαρμόσει και να εξειδικεύσει την μεθοδολογία PRINCE2 σε ένα συγκεκριμένο σενάριο έργου. Η εξέταση αποτελείται από 68 multiple-choice ερωτήσεις για ένα συγκεκριμένο σενάριο έργου, σε 150 λεπτά (δυόμιση ώρες) και απαιτείται βαθμός επιτυχίας τουλάχιστον 55%.
Για τις Πιστοποιήσεις κατά Prince2 δεν θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η προϋπηρεσία.
Η πιστοποίηση χρειάζεται ανανέωση κάθε 5 χρόνια με εξετάσεις.